2011-02-23

A Science magazint kiadó Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves találkozóján arról számolt be egy kutató, hogy az éghajlatváltozás eredményeképp egyre több kagyló és más élőlény akaszkodik majd a hajók felületére, ami fokozott karbantartási igény miatt milliárdokkal is növelheti a hajózás költségeit.

Egy nagy hajón a kívülről ráakaszkodó potyautasok – az algáktól a kagylókon át egészen a korallokig – súlya akár tíz tonnát is kitehet – mondta Susan Williams, a Kaliforniai Egyetem tengerökológusa a találkozón. Ez pedig tetemes költséggel jár: egy tanulmány szerint az amerikai hajózási ipar több mint 36 milliárd dollárt költ évente a megnövekedett súly okozta többlet üzemanyag-fogyasztásra vagy tapadásgátló festékre, amely megakadályozza az élőlények megakaszkodását. És ebbe a költségbe még nem számít bele a hajótestek rendszeres lekapargatása, ami 4,50 dollárba kerül négyzetméterenként.

A jövőben ezek a költségek tetemesen megnőhetnek Williams szerint. Az eredmények fényében valószínűsíthető, hogy a jövőben gyakrabban lesz szükség a hajótestek karbantartására, ami tovább növeli a működési költségeket.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed