2013-01-24

Virtuális sírkamra-látogatással, 3D-s légi felvételekkel és egy 4500 éves szoborral várja az Egyiptom történelmére kíváncsi látogatókat a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) legújabb kiállítása.

Éppen 101 éve, 1912 januárjában kezdték meg az ásatásokat az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársai Kairó közelében, a gízai piramisoknál, ahol főleg magánemberek temetkezési helyeit kutatták a Kheopsz-piramis környékén. A földalatti sírkamrákat egy áradás mosta ki, ekkor figyeltek fel rájuk az osztrák régészek.

A május 20-ig látható tárlaton mintegy 110 kiállítási tárgy – szarkofágok, a halottakkal együtt eltemetett ékszerek, áldozati edények, fényképek, vázlatok, naplóbejegyzések – mentén idézik fel a több mint négy és félezer évvel ezelőtti egyiptomi életet és a feltáró régészek munkáját.

A tárlat egyik érdekessége, hogy a látogatók egy hatalmas videófalon azt is nyomon követhetik, miként nézett ki a gízai mészkőplató 4500 évvel ezelőtt, száz éve, az ásatások idején, és milyen látvány fogadná őket, ha ma arra járnának. Ehhez többek között drónokkal készítettek digitális felvételeket a Gízai-fennsíkról.

A Bécsi Műszaki Egyetem mérnökeinek és számítógépes grafikusainak köszönhetően az érdeklődők egy virtuális sírkamrába is leereszkedhetnek, ahol megnézhetik, hol volt a helye a kiállítási teremben is bemutatott tárgyaknak, vagy lefordíttathatják a falakra festett hieroglifákat.

A Londoni Szépművészeti Múzeum és a Kairói Egyiptomi Múzeum után a bécsi KHM rendelkezik a piramisok idejéből származó egyik legjelentősebb gyűjteménnyel.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed