2011-02-21   

A stockholmi Djuret (állat) nevű étterem a turisták által kedvelt óvárosban, a Gamla Stanban található. Koncepciójának lényege, hogy egy héten keresztül csak egy fajta állatot szolgálnak fel, számtalan módon feldolgozva.

Például csak borjút, vagy csak sertést, de annak minden porcikáját próbálják luxus étellé varázsolni, a fülétől a farkáig. Az állatok egy Stockholmhoz közeli parasztgazdaságból valók.

Svédországban sok élelmiszer megy a szemétbe, például kidobnak még alig lejárt ételeket, vagy nem használják fel például a csirke minden részét. Így ma egy egész állat feldolgozása ökologikus, korszerű módszernek számít, jóllehet, a vegetáriánusok itt nem tudnak jóllakni.

Ez a vendéglő egyébként egy másik, nagyon híres luxus étterem, a Leijontornet testvére, amely ugyancsak a húsimádók Mekkája, de elsősorban a vadászatra koncentrál. A design itt is különleges, az enteriőr tele van szarvasagancsokkal, kitömött állatokkal, állatokat ábrázoló festményekkel. A vendégek húskampókra akaszthatják fel a kabátjukat, a falak zöldek és hús színűek. A lámpák húsdarálóból készültek, a terítők mintái a különböző állatok részeit ábrázolják, ahogy a hentes vágja őket.

Az árak mindkét helyen meglehetősen magasak. Az ‘állati’ fogások mellé a világ legjobb boraiból lehet válogatni.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed