2011-03-28

Megugrott a csehországi műemlékek, elsősorban a várak és a kastélyok belépőinek ára idén Csehországban. A fő turistaszezon április elsején kezdődik, s számos helyen erre az alkalomra érdekes és színes kísérőprogramokkal készülnek.

A belépők átlagban tízszázalékos drágulásának legfőbb oka, hogy a kulturális tárca idén pénzhiányra hivatkozva csökkentette a várak és a kastélyok működtetésének és fenntartásának állami támogatását. A kevesebb pénz miatt a műemlékek fenntartói többnyire visszafogták a karbantartási és felújítási munkákat is, illetve a legszükségesebbekre korlátozták azokat.

‘Csak a feltétlenül szükséges javításokkal számolunk, azokkal is csak a szezon befejezése után, amikor már tudni fogjuk, milyen bevételeink voltak’ – mondta újságíróknak Marie Jirková, a dél-morvaországi Telc műemlékvédelmi központjának szóvivője. Telc városközpontja 1992 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján.

‘A kulturális minisztérium idén kevesebbet kapott az állami költségvetésből, mint a korábbi években. Nagyjából tíz százalékkal csökkentettük ezért a műemlékek támogatását is’ – magyarázta a helyzetet Dagmar Snajderová, a nemzeti műemlékvédelmi intézet kromerízi szóvivője. Rámutatott, hogy a várak és kastélyok fenntartóinak az energia-, illetve a vízárak emelkedésével is meg kell birkózniuk.

 ‘Szinte mindenütt parkok és kertek vannak, amelyeket nyáron öntözni kell. Ez komoly összegekbe kerül’ – jegyezte meg Snajderová.

A várak és kastélyok üzemeltetői fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy megtartsák látogatóikat. Különféle kedvezményeket hirdettek meg, bővítették a látnivalók sorát, kísérőrendezvényeket szerveznek. A dél-morvaországi Lednicében, a Lichtenstein család ősi birtokán például megnyitják a gyerekszobákat és kiállítást rendeznek a régi játékokból. A Prágához közeli Krivoklát kastélyban látogathatóak lesznek az egykori várárkok, illetve néhány titkos kazamata. Az észak-csehországi Náchodban a régi korok kitüntetéseiből és érdemrendjeiből készül egy nagyszabású kiállítás. Több vár és kastély pedig késő esti, éjjeli látogatásokat, programokat készít az érdeklődők számára. Az udvarokban a nyáron koncertek, színjátékok, gyerekműsorok lesznek.

Petr Kroupa, a brünni műemlékvédelmi központ igazgatója szerint igaz, hogy drágábbak lettek a belépők a várakba és a kastélyokba, de “egy-egy műemlék megtekintése még mindig olcsóbb szórakozás, mint egy menő filmre való mozijegy”. Kroupa bízik abban, hogy a különösen az iskolák és a gyermekes családok továbbra is hűséges látogatói lesznek a csehországi műemlékeknek.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed