2011-02-23

Óriási készülődés előzi meg a 2012-es áprilisi Titanic évfordulót, amely a következő év leglátványosabb turisztikai és gasztronómiai eseményének is ígérkezik. Az angliai Derbyben február 26-án kiállítás nyílik a világ leghíresebb hajójának ünnepi szervizéből, pontosabban annak másolatából, hiszen az eredeti – többségében soha nem használt porcelánból –
mindössze egyetlen ép tányér maradt, amely a southamptoni múzeum féltett kincse.

A kiállításon nemcsak az újragyártott, csodálatos zöld-arany díszítésű porcelánok láthatók, hanem azok a ruhák is, amelyeket Leonardo di Caprio és Kate Winslet viselt a filmben. A Royal Crown Derby látogatói központban múzeum, mintabolt és kávézó is működik.

De vajon mit fogyasztottak a kor milliárdosai, John Jacob Astor és Benjamin Guggenheim a Titanic első osztályán, mielőtt az ‘elsüllyeszthetetlen’ luxusgőzös az óceán fenekéig merült? Egy írországi, Belfast közeli étterem, a Rayanne House séfje és tulajdonosa, Conor McClelland két hónapi kutatómunka után akadt rá a kor legelegánsabb hajójának 1912. április 14-i sokfogásos étlapjára. A kilencfogásos menü ma is pazarnak számít, szerepel rajta például libamájpástétom spárgával és vízi tormával, amihez pezsgő, rózsavíz- és mentaszorbé jár. De ma is szívesen megkóstolnánk a Bushmills whiskey-vel ízesített árpakrémlevest, a serpenyőben sült vesepecsenyét vagy az egzotikus fűszerezésű, barackkal tálalt lazacfilét.

Az ír séfnek nagy szerencséje volt, megtalálta az eredeti borlapot is, amely ma felbecsülhetetlen értékű. McClelland Galwayben tanult, mielőtt Németország legjobb éttermeiben, majd New Yorkban dolgozott. Írországba 7 évvel ezelőtt költözött vissza, ahol kialakította 11 szobás vendégházát, a Rayanne House-t, ami egyébként a Michelin Guide-ba is bekerült.

Ha kedvet kapott a Titanic ünnepi szervizének  megtekintéséhez a Royal Crown Derby múzeumban, használja repjegy keresőnket és találja meg a legjobb repülőjegy ajánlatot: repülőjegy kereső Budapest London!

Írd meg a Véleményed