Miért lehetnek nagy árkülönbségek az egyes repülőjegy ajánlatok árai közt?
 

A légitársaságok is – mint bármely más közlekedési szolgáltató – természetesen arra törekszenek, hogy minél költséghatékonyabban és minél biztonságosabban tudják járataikat üzemeltetni. Az árak összeállítása részükről így meglehetősen összetett, a meghirdetett vételárat rengeteg tényező befolyásolja. Az alábbiakban igyekszünk némi segítséget nyújtani a mérlegeléshez és a vásárlást megkönnyítő döntéshez.

A hagyományos légitársaságok járatain az ülőhelyeket különböző osztályokba (pl. első osztály, business, turista) és így más-más árkategóriába sorolják, ami nem csak az utazás során nyújtott egyéb (földi, fedélzeti) szolgáltatások közti különbséget jelenti, de más-más módosítási-és visszaváltási szabályok is érvényesek az eltérő tarifaosztályú helyjegyekre.

Módosítja továbbá az árakat az általunk kiválasztott dátum: pl. ha nemzeti vagy nemzetközi ünnepnapon vagy annak közelében szeretnénk utazni, ez nagyban növelheti az árat, továbbá nem mindegy, hogy mennyi idővel az utazás előtt szeretnénk lefoglalni a jegyet (általában hónapokkal az utazás előtt olcsóbb), illetve az sem, hogy milyen terheltségű járatot választunk (pl. általában szerda vagy szombat kevésbé terhelt, így olcsóbb).

Előfordulhat, hogy a meghirdetett ár például csak aznapi kifizetéssel vagy kötött hazautazási dátummal érvényes. (pl. retúr jegyek esetében az érkezéstől számított következő vasárnapot ott „kell töltenie” az utasnak, ha az adott áron szeretné a repülőjegyet megkapni, vagy leghamarabb csak 30 napon túl „utazhat haza”, ha a visszaútra is kedvező árat szeretne kapni.)

Nem mindegy az sem, hogy hány főre végzünk keresést, ugyanis előfordulhat, hogy az adott járaton a legalacsonyabb árra már csak egy szabad hely foglalható, így lehet, hogy egy főre olcsóbb árat kapunk, mintha kettő vagy három főre érdeklődünk egyszerre. Ugyanakkor lehet szerencsénk és egy abszolút utolsó pillanatos helyfoglalást is kikaphatunk, ha megmaradt még egy-két hely és azokat a légitársaság a legalacsonyabb áron értékesíti.

A diszkont vagy ún. „fapados” légitársaságok járataira szóló ajánlatok természetesen jóval olcsóbbak a hagyományos légitársaságok ajánlatainál. Hogy hogyan tudják ezek a repülőtársaságok a költségeiket jelentősen csökkenteni? Csak néhány példát említve:

A „fapados” járatok esetében a lefoglalt helyekért azonnal kell fizetni, nem tartják a helyfoglalást egy pillanatig sem, hiszen csak ezáltal biztosítható a légitársaság részére a megfelelő utaslétszám.
Ajánlataikban csak olyan úti célok szerepelnek, amelyekre elegendő érdeklődés mutatkozik, jellemzően tehát népszerű nagyvárosokba.

Az ilyen járatokon a viteldíjba nem tartozik semmilyen frissítő vagy étkezés nyújtása, itt az utasnak külön fizetni kell az ilyen jellegű fedélzeti szolgáltatásokért, ugyanakkor nem kínálnak a fedélzeten speciális étkezéseket sem.

Ezek a légitársaságok nem a nagy nemzetközi repülőtereket veszik igénybe a fel- illetve leszálláshoz, hanem az olcsóbb, szerényebb szolgáltatásokkal rendelkező kis nemzetközi, vagy regionális légibázisokat.

Jellemzően csak meghatározott számú és méretű kézipoggyászt engednek fel ingyenesen a fedélzetre, ha az utas ún. regisztrált csomagot is szeretne feladni, azért különdíjat kell megfizetni.

Ha a jegykiállítás után szeretne az utas bármilyen módosítást végezni, az általában ezen légitársaságok fuvarozási szerződésében foglaltaknak megfelelően csak igen költséges módon lehetséges. Leggyakrabban csak olyan áron végezhető változtatás, hogy az eredeti jegy árát elveszítjük és az új opciókkal új repülőjegyet vásárolunk.

Célszerű tehát mindezt alaposan mérlegelni, mielőtt egy foglalást véglegesítenénk, illetve csak abban az esetben kérni bármiféle módosítást, ha ez feltétlenül szükséges.

Fentieket figyelembe véve tehát szívünk joga elfogadni egy-egy ajánlatot vagy inkább más opciókkal más lehetőség után nézni.

 

 

Írd meg a Véleményed