Azt gondolnánk, hogy minél korábban foglalunk le és vásárolunk meg egy repülőjegyet, annál olcsóbb. Általában ez a tévhit él legtöbbünkben a repülőjegy- és a szállás foglalásokkal kapcsolatban is. Mi eláruljuk azokat a szakmai titkokat, mikor és hogyan keressünk járatot egy adott irányba, hogy aztán a legolcsóbban foglalhassuk le az adott repülőjegyet!

Gyorsaság

A repülőgépeken nemcsak turista, business és első osztály van, hanem több fizetési osztály ezeken belül is, ami azt is jelenti, hogy más-más időpontban eltérő árat fizetünk az egyébként azonos kategóriájú repülőjegyekért. A légitársaságok ráadásul nem egyszerre dobják ‘piacra’ a repülőjegyeket, hanem egy alkalommal csak keveset (sokszor hármat, négyet, ötöt mindössze) és a megreklámozott akciós árak csupán néhány helyre szólnak, s amint elfogynak az adott árazású repülőjegyek, a következő árkategória már jóval magasabb áron érhető csak el.
Az igazán jó ajánlatokat tehát a lehető leggyorsabban kell kihasználni, mert ha sokat habozunk, elkelnek a legjobb árú repülőjegyek. Természetesen nem egyszerű egy utazást pusztán azért betervezni, mert épp meglátunk egy olcsó repülőjegyet és azt azonnal meg is vesszük, ugyanakkor nem is lehetetlen feladat, hogy ne a repülőjegyet és a foglalást igazítsuk a szabadság időpontjához, hanem a szabadságot vegyük ki a megfelelő dátumhoz.

A legtöbb akciónak vannak időbeli korlátai, azaz megszabja a légitársaság, hogy mikor kell megvásárolni a repülőjegyet és mikor kell utazni vele. A frekventált időpontok, mint pl. karácsony, szilveszter vagy egy-egy globális esemény (Olimpia) a legtöbb esetben kimaradnak ezekből az akciókból.

Mikor foglaljunk?

Meglepő, de a legjobb árú repülőjegyeket kedden kora délután lehet lefoglalni. Ha egy légitársaság ugyanis akciót indít, vagy csak csökkenti árait egy adott útvonalra, akkor azt általában hétfőn késő este teszi. Amikor a versenytársak ezt észreveszik, rendszerint hasonló lépésekről döntenek és árcsökkentésbe kezdenek, hogy reagáljanak a konkurencia akciójára. A döntés és a foglalórendszerbe való bekerülés között eltelik néhány óra és a hétfőn este, kedden reggel meghatározott akciós árak legkorábban kedden kora délután érhetők el a légitársaság honlapján, vagy a nagy foglalórendszerekben, mint például a Worldspan-ben. Ez tehát az az időpont, amikor a legjobbak az esélyeink a jó árakra. Az akciók rendszerint két-három napig tartanak, még akkor is, ha esetleg maradt szabad hely a repülőgépeken.

Mikor repüljünk?

Általánosan ismert, hogy az olcsóbb repülőjegyek akkor szerezhetők meg, ha a szombat éjszakát is az adott városban töltjük. Ez nem probléma akkor, ha nyaralni vagy városlátogatásra megyünk, de az üzleti utazások alkalmával már senki sem szereti, ha a hétvégét is külföldön tölti, s hajlandó többet fizetni azért, hogy még a hétvége előtt hazajusson. A légitársaságok ezt gyakran kihasználják és magasabb áron kínálják a hétközi repülőjegyeket. Jól megfigyelhető ezen árazási metódus a rugalmas kereső használatával egy-egy kiszemelt város esetén.

A légitársaságok pontosan tudják, hogy a legnépszerűbb városokba a legfrekventáltabb időpontokban az összes repülőjegyet el tudják adni, így ezeket az árakat a legritkább esetben csökkentik. Ugyanakkor a kevésbé népszerű időpontokra is meg kell tölteni a repülőgépeket, különben ezeket veszteségként kénytelen elkönyvelni a légitársaság. Ennél fogva, ha a hét napjait nézzük, a kedd, a szerda és a szombat az a nap, amikor a legjobb árú repülőjegyek foglalhatók egy népszerű városba. Egy adott napon belül pedig a kora reggeli, illetve a késő esti, éjszakai járatok lehetnek olcsóbbak. Az éjszakai járatoknál azonban figyelni kell, hogy ha a csatlakozás csak másnap indul, akkor egy éjszakát a repülőtéren, vagy a városban kell tölteni (ha a repülőtér éjszakára bezár), s extrém esetben lehet, hogy ehhez külön vízum is szükségessé válik. Összegezve, az a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük az árak alakulását, de mivel képtelenség folyamatosan a gép előtt ülni, annak, aki rugalmasan tudja kezelni az utazás és a foglalás időpontját, célszerű feliratkozni egy árfigyelő szolgáltatásra.

 

Írd meg a Véleményed