2010-12-30

Öt új metróvonalat, illetve vonalszakaszt adtak át csütörtökön Pekingben, amivel 336 kilométerre bővült a kínai főváros metróhálózata. Az öt új vonal teljes hossza 108 kilométer, elsősorban a belváros és a külső kerületek közti forgalom enyhítését szolgálják. Huszonegy állomásuk kapott olyan parkolót, amely lehetővé teszi, hogy az addig autót vezetők metrón folytassák útjukat városba.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a beruházás költsége megközelíti a 61 milliárd jüant, vagyis meghaladja az 1.950 milliárd forintot. A város az elmúlt öt évben 250 milliárd jüant fektetett út- és vasútépítésekbe, ennek több mint a felét fordították a tömegközlekedés fejlesztésére. A pekingi metrószerelvények jelenleg naponta több mint 5 millió utast szállítanak.

Pekingben csütörtökön 14-re nőtt a vonalak száma, a a kínai főváros tervei szerint 2015-re a vonalak száma eléri a 19-et, hosszuk az 561 kilométert, 2020-ra pedig ezt a távot közel megkétszerezik.

A húszmilliós Pekingben az elmúlt napokban drasztikus intézkedéseket hoztak a már-már elviselhetetlen forgalmi dugók csökkentése érdekében. Ezek részeként például 2011-ben – az eddigi mintegy 7-800 ezer helyett – 240 ezer darabra korlátozzák a kiadható rendszámok számát; táblákhoz csak sorsolás útján juthat a jelentkező. A hivatalos nyilvántartás szerint Pekingben 4,7 millió gépkocsit regisztráltak.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed