2010-10-20

Spanyolországban szigorítják a dohányzási tilalmat, a módosítás legnagyobb mértékben a bárokat és az éttermeket érinti, amelyekben ezentúl a hermetikusan elkülönített helységekben sem lesz szabad rágyújtani.

A dohányzás korlátok közé szorítását az Európai Unió többi tagállamában hozott intézkedésekhez igazodva 2006-ban szabályozták Spanyolországban. Ebben a jogszabályban elsőként a munkahelyeken tiltották meg a dohányzást, de a 100 négyzetméternél kisebb alapterületű bárokban és a nagyobb éttermek elkülönített helyiségeiben továbbra is rá lehetett gyújtani.

A szerdai szigorítással viszont az eddigi kivételek többsége is dohányfüstmentes területnek számítana, a törvény a dohányzó szobák kialakítását sem tenné lehetővé.

A vendéglátósok szerint ezzel a döntéssel Spanyolországban 145 ezer munkahely kerülhet veszélybe, miközben az iparág ezzel együtt 10 százalékos bevételkiesésre is számít.

A szállodákban a szobák 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosoknak, míg a kórházak, iskolák és játszóterek közelében még az utcán is tilos lesz a dohányzás.

A spanyol egészségügyi miniszter a munkájukért aggódókat azzal nyugtatta, hogy a más országokban bevezetett hasonló szigorítások sem vezettek tömeges elbocsátásokhoz, és a bevételekben sem jelentkezett jelentős csökkenés. Ha a szigorításra tett javaslatot módosítás nélkül a spanyol felsőház is jóváhagyja, a kormány szerint az új törvény már 2011 januárjától életbe léphet.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed