2010-12-29

Frankfurt város turisztikai kitüntetését érdemelte ki 2010-ben a látásukban korlátozottak világába vezető Dialog Múzeum. Frankfurt bővelkedik a híres múzeumokban, itt található például a Städel Múzeum, vagy a 2011-ben 20. évfordulóját ünneplő Modern Művészetek Múzeuma. Nem minden múzeumának felkereséséhez kell azonban a képzőművészetek lelkes barátjának lenni.

A magánkézben lévő, 5 évvel ezelőtt nyílt Dialog Múzeumban például semmi sem látható. A Dialog, vagyis Párbeszéd a sötétben című kiállítás ugyanis koromsötétben, fehér bot és vezető segítségével ‘tekinthető’ meg. Az élmény maradandó, s a látogatók többségében a kiállítás után nagyobb empátia ébred a látásukban korlátozottak iránt. A múzeum ajánlatai között szerepel egy besötétített étterem és a gyengén látás témakörével foglalkozó különleges kaszinó is – mindkét létesítményt gyakran keresik fel incentive csoportok is.

Hasonló, de a hallássérültek világába vezető interaktív kiállítás található a Kommunikációs Múzeumban. A hangszigetelő fejhallgatóval ellátott látogatók egy 1 órás körséta alatt kaphatnak ízelítőt abból, hogyan lehet kommunikálni beszéd nélkül.

Frankfurt további különleges múzeumai közé tartozik a hosszabb ideig tartó felújítást követően tavasszal újra kinyitó Német Filmmúzeum, a Biblia Háza Élménymúzeum pedig már az év elején megnyílik. De vannak gyerekeknek szóló múzeumok is, az EXPLORA múzeum a tudomány és technikai területével foglalkozik, a Német Szövetségi Bank pedig Érem Múzeumot működtet.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed