Egy kellemes utazás hangulatát is könnyedén elronthatja egy váratlan baleset, egy ellopott pénztárca, vagy egy eltűnt csomag. Ilyen esetekben az utasbiztosítás jól jöhet: bár a bosszús perceket nem hozza helyre, de az anyagi károkat megtéríti. A kérdés, hogyan lehet kiválasztani a legmegfelelőbb utasbiztosítást?

Az emberek nagy része felesleges pénzkidobásnak tartja az utasbiztosítás kötését, gondolván, úgy sem lesz semmi baj, nem lesz rá szüksége. Talán az esetek nagy részében valóban nincs is szükség baleset- vagy poggyászbiztosításra, de érdemes mérlegelni, mennyibe is kerülne, egy hirtelen jött fogfájás kezeltetése, vagy egy váratlan sportbaleset kórházi ellátása külföldön, hiszen biztosítás nélkül az ilyen kezelések komoly összegekre rúghatnak. Ha pedig véletlenül ellopják valamely vagyontárgyunkat, biztosítással legalább a kárunk egy része megtérülhet.

Érdemes végig gondolni, hogy a biztosítás díja a kárnak vagy váratlan kiadásnak csak egy kis részét teszi ki, amiért aztán nyugodtan, plusz biztonságérzettel vághatunk neki az útnak.
Olyan távoli országokba való utazáskor, ahol az európai szervezet nehezen alkalmazkodik a helyi körülményekhez, mindenképpen javasolt az egészségbiztosítás megkötése. Ha olyan országba készülünk, ahol előreláthatólag nagyobb eséllyel lesz szükségünk valamely orvosi szolgáltatásra , érdemes magasabb limitösszegű biztosítást kötni.

A különböző biztosítók a minimális szolgáltatást nyújtó ajánlatoktól a nagyon drága, több szempontból védelmet nyújtó változatokig rengeteg féle biztosítási csomaggal az utazók rendelkezésére állnak. Érdemes választás előtt az Interneten tájékozódni, hogy melyik biztosítással kapcsolatosan milyenek a tapasztalatok, illetve mindig az úticélhoz, a poggyászok jellegéhez és tartalmához, illetve az utazás során tervezett tevékenységhez mérten választani. Így például az extrém sport (pl. síelés, snowboard, rafting, hegymászás, stb.) kedvelőire nem a hagyományos biztosítási típusok vonatkoznak, nekik érdemes a speciális csomagok közül választani, ami nem csak a baleset-biztosítást foglalja magában, de kiterjed a különleges sportszerekre és a különleges mentésekre is. Az alap biztosítási csomagokról elmondható, hogy általában tartalmazzák az egészségügyi segítség nyújtást, a sürgősségi betegbiztosítást, baleset biztosítást, poggyászbiztosítást, az utazási segítség nyújtást (pl.: telefon költség megtérítése), a jogvédelmet, ami fedezi egy ügyvéd segítségének költségeit, illetve a felelősségbiztosítást.

Manapság egyre jellemzőbb, hogy – az utazás jellegétől függően – drága laptoppal, fényképezőgéppel, kamerával vág neki az ember az utazásnak, ezért még a biztosítás megkötése előtt érdemes utána járni, hogy az adott biztosítás védelme kiterjed-e ezekre a tárgyakra, és ha igen, milyen összeghatárig. Lehetőség van a bérlet típusú biztosítások megkötésére is, melyek az utazási szokásoktól függően, egy hosszabb, vagy több rövidebb utat fedeznek. Autós utazás esetén pedig nem szabad megfeledkezni a kiegészítő autóbiztosítás megkötéséről sem.

Közvetlenül indulás előtt sem késő!

Előfordulhat, hogy az utazás előtti pillanatokban jut már csak idő az elővigyázatosságra, így az utasbiztosítás megkötésére is. Sosem késő! Az Internet nyújtotta lehetőségeken keresztül ma már a reptereken, pályaudvarokon vagy kényelmesen, otthon, még akár éjszaka is köthetünk biztosítást.
 

Írd meg a Véleményed