2011-02-21

Más európai nagyvárosok példáját követve az olaszországi Velence is szeretne egy turistacsalogató óriáskereket, amely lélegzetelállító kilátást kínálna a lagúnák városára, nem mellékesen jelentős többletbevételt hozna. A terv azonban nem élvez egyöntetű támogatást.

A Corriere della Sera című lap szerint két tervet dédelgetnek a velencei városatyák: az egyik szerint egy, a város jelképének számító Szent Márk bazilika 99 méteres tornyánál is jóval magasabb, 140 méter magas panoráma-óriáskerék épülne San Biagio szigetén. A másik terv értelmében egy jóval alacsonyabb, mindössze 60 méter magas, ám 300 férőhelyes óriáskerék üzemelne Tronchetto szigetén.

Mindkét projektből hasznot húzna az önkormányzat is, mivel az évi 2 millió euróra becsült bevétel 30 százaléka a várost illetné meg, ami segíthetne feltölteni Velence üres kasszáit és restaurálni a lepusztult palotákat. A várt anyagi előnyök azonban nem hatnak meg mindenkit, Roberto D’Agostino művészettörténész szerint például az óriáskerék azt üzenné a világnak, hogy Velence vidámparkká degradálódott. ‘Egy óriáskeréknek Disneylandben van a helye, nem Velencében’ – mondta.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Írd meg a Véleményed